Kirjasivut auki!

Tehtaantyttö kirja oli ensimmäinen julkaistu kirjani!

Kirjasivut?

En tiedä onko hyvä vai hullu idea?

Olen saavuttanut 70 -vuoden iän ja sen merkeissä päädyin tekemään omat verkkosivut. Sivuille tarkoitukseni on koota elämäni varrella kirjoittamiani tekstejä, joita on kertynyt melkoinen määrä. Ensimmäistä kirjaani kirjoitin muistaakseni 13 -vuotiaana. Tekstiä tuli, mutta ei kirjaa.

Kirjasivuillani julkaisen pdf-muodossa kirjatekstejä, joita ei ole muulla tavoin julkaistu. Joitakin niistä olen tarjonnut eri kustantajille, joitakin selkotukea jakava työryhmä ei ole hyväksynyt, ja joitakin itsekritiikkini on tähän estänyt julkaisemasta. Julkaisen eri kustantajieni kanssa yhteistyössä jo julkaistuja kirjojani pdf -muodossa, joita ei enää ole myynnissä ja luonnollisesti myytävistä kirjoistani. Teosluettelostani löytyvät kaikki julkaistut kirjani, joista lähes kaikki ovat saatavissa kirjastoista.

Hieman itsestäni. Lähtökohdiltani olen kehitysvammaisten opettaja, harjaantumisluokan erityisopettaja, Jyväskylän yliopistosta vuonna 1981 valmistunut kasvatustieteiden maisteri erityispedagogiikka pääaineena. Varsinaisia erityisopettajan töitä tein vajaat 10 vuotta Jyväskylässä ja Porvoossa. Sittemmin toimin oppimateriaalisihteerinä ja yleissihteerinä järjestötyössä Kehitysvammaliitossa parisen vuotta, erityishuoltopiirin johtajana Satakunnassa 21 vuotta ja 11 vuotta maakuntajohtajana niin ikään Satakunnassa.

Erityispedagogiikan opintoni ja käytännön opetustyö sai minut tajuamaan ymmärrettävän kielen ja viestinnän tärkeän merkityksen kehitysvammaisille ja monelle muulle erityisryhmälle. Opettajana 1980 -luvun alussa koin, miten vähän on soveltuvia kirjoja lukemista opetteleville tai muuten vain kirjoista nauttiville kehitysvammaisille. Puute ei koskenut vain koululaisia, vaan myös nuoria ja aikuisia kehitysvammaisia. Jo varhain 1980 -luvun lopulla ymmärsin, miten muistisairaat ja muutkin hyvin iäkkäät henkilöt hyötyvä selkokielestä. Erityispedagogiikan opintojeni yhteydessä huomasin myös laajemmin, että monia vammaisryhmiä yhdisti vaikeus ymmärtää tavallista hyvääkään yleiskieltä. Myöhemmin eri syistä Suomeen tulleet maahanmuuttajat ovat löytäneet selkokielestä tukea suomenkielin opintoihinsa.

Ymmärrettävä kieli on avain tasa-arvoiseen elämään

Tein erityispedagogiikan gradutyöni kielen yksinkertaistamisesta. Tutkin miten harjaantumiskoulun oppilaat ymmärsivät uskonnollista sanastoa. Vertailin myös, miten harjaantumiskoulun oppilaiden ymmärtämiseen vaikuttaa kielen yksinkertaistaminen. Muokkasin tekstiä lähinnä Osmo A. Wiion ymmärrettävyystutkimusten pohjalta laatimieni periaatteiden mukaan. Luin sitten näytteitä tavallisesta kolmannen luokan uskontokirjan teksteistä ja yksinkertaistamastani tekstistä. Yllätys ei ollut, että tuloksena oli, että yksinkertaistamani teksti ymmärrettiin paremmin!

Olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi, että ymmärrettävä kieli on avain tasa-arvoiseen elämään. Osaltaan selkokieli ja –kirjat ovat näitä elämän avaimia, joita mielellään olen ollut jakamassa mahdollisimman moneen käteen.

Selkokirjojeni lisäksi olen kirjoittanut yleiskielisiä tietokirjoja. Ainakin joitakin niistä tulen julkaisemaan näillä sivuilla.

Vuosien varrella olen kirjoittanut lehtijuttuja, kolumneja, pakinoita ja mielipidekirjoituksia. Myös niitä kokoan sivulle.

Edellinen
Edellinen

Unohdettu Eetu Salin