Farao Kleopatra viisas nainen vai katala noita?
Heinrich Faust. Wikimedia commons
Selkokirja Kleopatrasta? Hullu ajatus? Lukisiko sitä kukaan? Näin pohdiskelin reilut 20 vuotta sitten. Miksi ei? Onhan Kleopatran elämä täynnä dramaattisia käänteitä, vihaa, rakkautta, sotia, juhlimista, väkivaltaa, petosta ja juonia… Kaikkea, mistä kunnon tarina syntyy. Luonnostelin tekstiä ja kustantajakin näytti varovaista vihreää valoa, joka kuitenkin sammui. Itse asiassa huomasin itsekin, että ei taida kunnon kirjaa syntyä. Viimeistelin nyt kuitenkin luonnokseni ja lisäsin siihen taidekuvia, joita Kleopatran elämän tarinasta on runsaasti saatavilla ja vapaasti käytettävissä. Se on nyt verkkosivullani luettavissa ja ainakin hienot kuvat katseltavissa.
Vuosina 69 eaa.– 30 eaa. elänyt Kleopatra oli Egyptin viimeinen farao. Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin vuonna 333 eaa. Aleksanterin kuoleman jälkeen Egyptin hallitsijaksi nousi hänen kenraalinsa Ptolemaios, jonka jälkeläinen Kleopatra oli alenevassa polvessa.
Lapsia Kleopatra sai Julius Caesarin sekä rakastajansa, roomalaisen konsuli Marcus Antoniuksen kanssa. Kleopatran ja Caesarin ensitapaamisesta kertoo huima tarina. Kleopatran palvelija kantoi hienoa mattoa Caesarin luo. Kun palvelija laski käärön lattialle, sen sisältä kierähti esiin kaunis nainen, joka oli Kleopatra (lue tarkemmin liitteen kirjasta). Tarina tuskin pitää paikkaansa. Caesarin kaltainen kokenut sotapäällikkö ei olisi päästänyt sisään tuntematonta miestä, joka saattoi tuoda hengenvaarallista lahjaa. Todennäköisesti Caesar osasi odottaa Kleopatraa. Antiikin historioitsijoiden mukaan Kleopatralla oli vain yksi tavoite, vietellä Caesar. Meidän aikamme tutkijat eivät tätä väitettä usko. Kleopatralle tärkeintä oli henkiin jääminen ja Egyptin pelastaminen. Hän tiesi, että roomalaiset himoitsivat Egyptin rikkauksia ja niitä lupaamalla heidät saattoi ostaa.
Kleopatra oli suosittu oman kansansa keskuudessa. Kleopatraa on kuvattu "häneksi, joka rakastaa maataan". Kleopatran ulkopoliittinen tavoite henkilökohtaisen vallan säilyttämisen lisäksi oli säilyttää Egyptin itsenäisyys nopeasti kasvavasta Rooman valtakunnasta. Caesarin kuoleman jälkeen Kleopatra liittoutui Antoniuksen kanssa. Historiankirjoittajien mukaan Kleopatra ja Antonius myös rakastivat toisiaan. Tämän lisäksi suhteen avulla Kleopatra yritti pelastaa valtakuntansa. Roomalainen propaganda kuvasi Kleopatran vaaralliseksi portoksi, joka käytti seksiä ja myös noituutta saadakseen Rooman johtajat puolelleen.
Todellisella Kleopatralla oli karismaa. Historiankirjoittaja Plutarkhos kuvaili Kleopatraa:
Kleopatra ei ollut varsinaisesti kaunis. Hän oli enemmän. Kleopatra oli hurmaava. Hän oli leikkisä ja viehkeä kuin kissan poikanen. Hän oli sivistynyt. Näin hän pystyi pitämään vireillä henkevää keskustelua.
Tiedämme melko varmasti, että Kleopatra ja hänen kaksi luotetuinta palvelijaansa tappoivat itsensä 30 eaa. paetakseen Octavianuksen, tulevan keisari Augustuksen vangitsemista. Miten Kleopatra kuoli, siitä ei ole varmaa tietoa. Tunnetuimman tarinan mukaan kyseessä oli käärmeenmyrkky. Tällä Kleopatra ehkä halusi kertoa, ettei käärme koskaan kuole, vaan syntyy nahkansa luodessaan aina uudestaan.
Lue lisää Kleopatrasta tästä.