Suomen naiset saivat 1906 kultaa vaalikelpoisuudessa ja hopeaa äänioikeudessa
Suomen eduskunnan 19 ensimmäistä naiskansanedustajaa.
Suomalaisen naisliikkeen perustavoitteet muotoiltiin ohjelmaksi 1880-luvulla, kun Suomen Naisyhdistys perustettiin. Silloin tavoitteina olivat esimerkiksi naisten oikeus yhtäläiseen koulutukseen miesten kanssa, naisille sama palkka kuin miehille samasta työstä, naisen täysivaltainen oikeudellinen asema 21-vuotiaana, naisten avioliiton solmimisen alaikärajan nostaminen 15 ikävuodesta, prostituution poistaminen, avioeron salliminen puolison pahoinpitelyn tai juopottelun vuoksi. Ehkä tärkein yhteiskunnallinen vaatimus oli saada naisille samat oikeudet vaaleissa kuin miehille. Tämä tarkoitti äänestysoikeutta ja myös vaalioikeutta eli oikeutta asettua ehdokkaaksi.
Keväällä 1906 Suomessa kamppailtiin siitä, ketkä pääsisivät äänioikeuden piiriin. Viimeiset säätyvaltiopäivät hyväksyivät uuden valtiopäiväjärjestyksen ja vaalilain 1.6.1906 ja keisari vahvisti ne 20.7.1906. Lopullisessa laissa äänioikeutetun ja vaalikelpoisen tuli olla täyttänyt 24 vuotta ennen vaalivuotta. Naiset saivat samanlaiset oikeudet kuin miehet. Kokonaan vaille äänioikeutta jäivät vähävaraisimmat kuten vaivaishoidon varassa elävät, irtolaiset, holhouksen alaiset, kansalaisluottamuksensa menettäneet sekä vakinaisessa sotapalveluksessa olevat. Äänioikeutettujen määrä kasvoi yli kymmenkertaiseksi, ja puolueet alkoivat kamppailla naisten äänistä. Vihdoin näin oli hyväksytty myös naisten asettuminen kansanedustajaehdokkaaksi. Edustuksellisen demokratian toteutumisen varsinainen este oli kuitenkin Venäjän keisarin oikeus hajottaa eduskunta ja jättää hyväksymättä sen säätämät lait. Suomalaisten naisten saamat poliittiset oikeudet herättivät laajaa kansainvälistä huomiota. Olihan vaalikelpoisuus saatu Suomessa naisille ensimmäisenä ja äänioikeus toisena maailmassa Uuden-Seelannin (1893) jälkeen.
Ensi kerran puhun vapaana naisena vapaille sisarilleni, totesi tuleva kansanedustaja Lucina Hagman marraskuussa 1906.
Ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vuonna 1907 valittiin 19 naista kansanedustajaksi. Tämä oli merkittävä hetki, sillä he olivat maailman ensimmäiset naiset parlamentaarikkoina. Nämä naiset tulivat eri puolueista ja työskentelivät aktiivisesti naisten aseman parantamiseksi ja sosiaalilainsäädännön edistämiseksi. Heistä yhdeksän oli työväenpuolueen listoilta, ja kymmenen keskustasta ja oikeistopuolueista. Nämä naiset toimivat omissa puolueissaan työskennellen naisten aseman parantamiseksi ja sosiaalilainsäädännön edistämiseksi, mutta he osallistuivat myös muuhun lainsäädäntötyöhön. Näin he loivat perinteen, joka jatkuu yhä: naiset eivät ole Suomessa innostuneet erillisestä naispuolueesta. Nämä naiset olivat aktiivisia useilla elämänalueilla ja monet heistä olivat sellaisia julkisuuden henkilöitä, joita puolueet mielellään ottivat ehdokaslistoilleen.
Suomen ensimmäiset naiskansanedustajat mediahumun keskellä
Kun eduskunta kokoontui 26.5.1907, Säätytalo ja Ritarihuone olivat käyneet ahtaiksi kahdellesadalle kansanedustajalle. Eduskunta kokoontui Palokunnantalolle Helsingin keskustassa. Naiskansanedustajat herättivät jopa siinä määrin kiinnostusta, että eduskunnan ensimmäisenä kokoontumispäivänä eduskuntatalolle johtava katu oli täynnä uteliaita ihmisiä. Vaalit olivat herättäneet myös kansainvälistä huomiota. Haastattelijoita, sanomalehtimiehiä ja haastattelijoita vilisi naisedustajien ympärillä. Lisäksi mielenkiinnon kohteena oli, miten naiset pukeutuivat eduskunnassa.
Julkaisen nyt lyhyen kirjasen ”Maailman ensimmäisistä naiskansanedustajista”. Teksti perustuu pääosin Tutkija Susanna Virkin kanssa kirjoittamaani kirjaan ”Annetaan tytön yrittää - Lasikatonmurtajia ja vaikuttajanaisia” (Avain 2022). Tekstiä olen lyhentänyt, yhdistellyt ja muokannut. Lisäksi olen lisännyt kuvia Naiskansaedustajista. Kirjan nimi muuten tulee Elisabeth Rehnin kuulemasta toteamuksesta hänen pätevyydestään puolustusministeriksi. Nimityksen jälkeen epäiltiin, miten Elisabeth Rehn selviytyy naisena puolustusministerin tehtävästä. Epäilijöille kenraali Adolf Ehrnrooth vastasi:
Annetaan tytön yrittää, arvostellaan vasta myöhemmin.