“Kaikki ei teot eivät ole olleet kiitoksen arvoisia” - Lyhytelämäkertoja suurmiehistä ja -naisista
Kirja Suomalaisia suurmiehiä (2000) aloitti henkilöhistoriakirjojeni sarjan. Kirjaan valikoitui seitsemän suurmiestä. Ensimmäinen kritiikki tuli jo ennen kirjan kirjoittamista: miksi vain miehiä? Suurmiesten valinnan perusteena oli esitellä sellaiset suomalaiset henkilöt, joiden kunniaksi on nimetty liputuspäivä. Ja näin oli silloin, että vain miesten kunniaksi liputettiin, yksikään nainen ei kirjaa kirjoitettaessa ollut saanut liputuspäivän kunniaa itselleen. Onneksi nyt on toisin. Ensimmäisen kerran Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi liputettiin vuonna 2003. Vuonna 2005 Helsingin yliopiston almanakkatoimisto hyväksyi päivän vakiintuneeksi liputuspäiväksi, ja lipun kuvan lisäys kalenteriin tuli vuonna 2007. Sittemmin kaksi muutakin naista on saanut omat liputuspäivänsä: Miina Sillanpää 1.10. (vakiintunut liputus) ja Tove Jansson 9.8. (suositeltu liputus).
Suomalaiset suurmiehet saivat jatkoa vuonna 2004, kun ilmestyi kirja Suomalaisia presidenttejä ja yhdessä Johanna Kartion kanssa tekemäni kirja Suomalaisia taiteilijoita.
Saamaan aikaan Suomalaisten suurmiehieni kanssa ilmestyi myös Kehitysvammaliiton Opike – kustannuksen kustantama Johanna Kartion Suomalaisia viihdetähtiä ja Ari Sainion Suomalaisia urheilijoita. Tämä kirjasarja sai hienon tunnustuksen. Kirjasarja oli mukana Tieto – Finlandia – kilpailussa. Se ei päässyt loppukilpailuun, mutta palkintolautakunta antoi kirjasarjalle tunnustusmaininnan. On harvinaista, että lautakunta nostaa esille varsinaisten ehdokkaiden lisäksi muita kirjoja. Nyt se kuitenkin piti sarjaa niin ansiokkaana, jotta tällainen tunnustus oli paikallaan.
Selkohenkilöhistorioiden tekeminen on kohtuullisen raskasta. Siinä on etsittävä monesta henkilöstä laajasti perustietoja ja tiivistettävä merkittävä ja laaja elämäntyö olennaiseen. Samalla kuitenkin on mukaan saatava mielenkiintoisia ja hauskojakin tapahtumia henkilöiden elämästä. Pariin kymmeneen selkoliuskaan on saatava tiivistetyksi yhden suurhenkilön elämä. Ehkä raskainta on kuitenkin ”henkinen” irrottautuminen henkilöistä. Kirjoittaessa on oikeastaan elänyt mukana henkilön elämässä ja nyt hänet onkin nopeasti kyettävä unohtamaan ja siirryttävä toiseen. Ennen siirtoa henkilöstä toiseen olikin pää saatava tyhjäksi edellisestä.
Merkkihenkilöitä Suomesta ja maailmalta
Vuonna 2013 julkaisin kirjan Tahtoa, taitoa ja sisua – suomalaisten merkkihenkilöiden elämäntarinoita. Kustantajana toimi Avain Oy, ja sain tehdä hyvää yhteistyötä erinomaisen kustannustoimittaja Katja Jalkasen kanssa. Aloitin kirja esipuheen juhlavasti:
Historialla ei ole loppua. Se muodostuu ihmisistä ja heidän teoistaan. Suomen kehityksen taustalla on lähes aina ollut jonkun tai joidenkin henkilöiden vaikutus. Usein taustalla on ollut myös tahto, taito ja sisu. Jokainen aika tuo lisää henkilöitäsuurten suomalaisten ketjuun.
Kirja sisälsi 25 Suomen kehitykseen ja historian kulkuun vaikuttaneen henkilön elämäntarinaa. Ei voida sanoa, että kirjassa olisi Suomen 25 merkittävimmän henkilön elämäntarinat. Kuitenkin jokainen kirjan henkilö on jollain tavoin vaikuttanut Suomen historiaan ja kehitykseen. Kirjaan otin mukaan henkilöitä eri aikakausilta ja eri yhteiskuntaelämän aloilta. Mukana on poliitikkoja, tiedemiehiä urheilijoita ja taitelijoita. Jokainen henkilö on ollut elämässään poikkeuksellisen taitava ja sisukas. Jokaisella on ollut tahto luoda uutta ja viedä isänmaan kehitystä eteenpäin. Elämäntarinat ovat aikajärjestyksestä. Kirja alkaa suomen kielen luojasta Mikael Agricolasta ja päättyy taiteilija Karita Mattilaan. Elämäntarinoiden aikajärjestys ja itse kertomukset antavat kuvan myös Suomen historian yleisistä suurista tapahtumista.
Vuonna 2013 ilmestyi toinenkin lyhyitä elämäkertoja sisältävä kirjani. Hyvät, pahat ja rohkeat – Historian merkkihenkilöiden elämäntarinoita, myös Avain Oy:n kustantamana. Kirja sisälsi 25 maailman historian kulkuun vaikuttaneen henkilön elämäntarinaa. Samoin suomalaisista merkkihenkilöstä kirjoittamani kirja, tästäkään kirjasta ei voida sanoa, että kirjassa olisi maailman 25:n merkittävimmän henkilön elämäntarinat. Kuitenkin jokainen kirjan henkilö on jollain tavoin – hyvässä tai pahassa – vaikuttanut yhteisen maailmamme kulkuun. Kirjaan olen ottanut mukaan henkilöitä eri aikakausilta ja eri puolilta maailmaa. Mukana on hallitsijoita, poliitikkoja, tiedemiehiä ja taitelijoita. Myös uskontojen perustajia ja uudistajia on mukana. Jokainen henkilö on ollut elämässään poikkeuksellisen rohkea ja luonut jotain uutta, hyvää tai pahaa. Elämäntarinat ovat aikajärjestyksestä. Kirja alkaa Egyptistä faarao Ramses II:n elämäntarinalla. Hän eli yli 3000 vuotta sitten. Kirja päättyy Etelä-Afrikan presidentin Nelson Mandelan elämäntarinaan. Hän syntyi 1900-luvun alussa. Lisäksi kirjassa kerrotaan, miten henkilöiden elämä ja teot näkyvät nykyaikana. Kaikkein teot eivät ole edistäneet maailman hyvää kehitystä. Ennen muuta julmien hallitsijoiden teot ovat aiheuttaneet paljon kärsimystä. Niitäkään emme saa unohtaa.
Kirjat Tahtoa, taitoa ja sisua – suomalaisten merkkihenkilöiden elämäntarinoita. ja Hyvät, pahat ja rohkeat – Historian merkkihenkilöiden elämäntarinoita sisältävät molemmat 25 merkkihenkilön elämäntarinat. Ei voida sanoa, että kirjoissa olisi Suomen tai maailman 25:n merkittävimmän henkilön elämäntarinat. Kuitenkin jokainen kirjan henkilö on jollain tavoin – hyvässä tai pahassa – vaikuttanut yhteisen maailmamme kulkuun.
Elämäntarinoita suomalaisista tähdistä ja sankareista
Suomalaiset ovat aina rakastaneet tai vähintäkään ihailleet suomalaisia filmitähtiä, näyttelijöitä, urheilijoita ja monia muita paljon julkisuudessa esillä olevia henkilöitä. Tässä peruste vuonna 2014 ilmestyneeseen Avain Oy:n kustantamaan kirjaani Tähtiä ja sankareita -Suomalaisten suosikkien elämäntarinoita selkosuomeksi. Kirjaan kokosin 20 suomalaisen tähden ja sankarin elämäntarinaa. Mukana on näyttelijöitä, iskelmätähtiä, muusikoita, urheilijoita tai muulla tavoin suomalaisille julkisuudessa tutuksi tulleita henkilöitä. Painopiste on iskelmätähdissä, joita suomalaiset ovat aina rakastaneet. Jokaisella henkilöllä on ansoita, miksi he ovat nousseet julkisuuteen. Tosin kaikki heidän tekonsa eivät aina ole olleet kiitoksen arvoisia. Silloin myös julkisuudessa heitä on kovastikin arvosteltu.
Tähtiä ja sankareita kirjan esipuheen alussa siteeraan Juice Leskistä, joka on osuvasti kertonut aikamme tähdistä ja sankareista laulussaan ”Paperitähdet”.
Unta jokainen katsoo, kaikki tähtiin kurkottaa, kaikki tahtoo mainetta ja elämää helpompaa.
Moni saakin kartalta paikan ja autot tyylikkäät ja kun katsot lehtiin eilisiin heistä nimet siellä näät.
Taas muistan Olavi Virtaa, niin lujaa eli hänja nähtyänsä kaiken hän näki enemmän.
Hänen kunniansa vietiin, hälle jäi vain maineen ies ja kun hän oli jo valmis luopumaan vielä saapui myyntimies.
Kaikki tähdet näät kun katsot lehtiin eilisiin toiset kuolivat pois, toiset elävältä haudattiin.
Toiset nousivat itse ja toiset nostettiin toiset julmasti myytiin, toiset siististi ostettiiin.
(Suomalaiset sanat ja sovitus Juice Leskinen Cover Raymond Daviesin kappaleesta Celluloid heroes )
Kirjoja löytyy kirjastoista!