Runoilija Eetu Salin

Eetu Salin tunnetaan loistavana puhujana, agitaattorina, poliitikkona, työväenherättäjänä. Vähemmän tunnettua on, että Eetu oli myös runoilija. Hän luki runoja mielellään ja runoili itsekin. Vankilassa Eetu kirjoitti runokokoelman Tyrmässä I. Miksi Eetu lisäsi kirjan nimeen järjestysnumeron I? Siitä ei ole tietoa. Ehkä hän arveli vielä joutuvansa uudelleen vankilaan, jolloin kirjoittaisi toisen runokirjan. Kun Eetu sisällissodan jälkeen joutui Söörnäisten kuritushuoneelle, hän oli niin huonossa kunnossa, että kirjoittamisesta ei tullut mitään. Tiettävästi Eetu suunnitteli muistelmien kirjoittamista vuoden 1918 kevään ja alkukesän aikana, kun hän oli piilossa valkoisilta vangitsijoilta Helsingissä. Erään tiedon mukaan hän sai Väinö Tannerilta lainaksi kirjoituskoneenkin kirjoittamista varten. Tekstiä ei ilmeistesti syntynyt, ainakaan sellaista ei ole mistään löytynyt.

Eetun runokirja Tyrmässä I ilmestyi vuonna 1909. Runot saivat työväestön keskuudessa hyvän vastaanoton. Tosin kriittisiäkin arvioita omilta joukoilta Eetu sai. Nimimerkki K. R. arvioi Työmiehen joulu -lehdessä 1.12.1919 Eetun runoja ja totesi:

  • Niissä rääkättiin loppusointuja. Jambi voi itkeä heksametrin kynsissä ja päinvastoin. Sanomaa runoissa kuitenkin oli.

Samanlaisen arvion antoi toimittaja Vihtori Huhta:

  • Kaikella kunnioituksella on sanottava, että Eetun runoilu ei kestä lievintäkään arvostelua. Asiaa ja sisältöä niissä kyllä on, mutta runotekniikka on hänelle melkein tuntematon.

Valheen ansaittu rangaistus on kukistua voittaessaankin

Kirjan alussa on kaksi otsikkoa ja tunnuslausetta. Ensimmäinen otsikko on ”Valheita vastaan”, ja sen tunnuslauseena ovat Lauri Stenbäckin sanat: ”Totuuden etuoikeus on voittaa vielä kukistuessaankin, ja valheen ansaittu rangaistus on kukistua voittaessaankin.” Toinen otsikko on ”Poliittisia ajatelmia”, ja tunnuksena on filosofi Immanuel Kantin lause: ”Jos olojen kannalta katsoen ei käykään sanominen, että rehellisyys on paras politiikka, niin on joka tapauksessa rehellisyys kaikkea politiikkaa parempi.”

Kirjassa on parikymmentä runoa, suorasanainen ja lennokas toisinto Isä meidän -rukouksesta sekä neljä kirjoitusta. Ensimmäinen käsittelee aihetta ”Totuus ja majesteetit”, ja siinä Eetu ivallisesti ja uhmakkaasti kuvailee itsevaltiaita hallitsijoita. Julkaisuun sisältyy myös kevyempi, Helsingin työväenyhdistyksen talon Torpan hankkimiseen liittyvä muistelma. Eetu huomasi paljon puutteita ja sääntöjen rikkomuksia vankilassa. Nämä saivat hänet kirjoittamaan joulusta vankilassa ja valituskirjelmän vankeinhoitolaitokselle. Kirjassa on myös vankeinhoitolaitoksen lyhyt vastaus.

Toimitin vuonna 2016 Eetun runokirjasta näköispainoksen, jonka kustansi Kansan Sivistysrahaston Eetu Salinin rahasto. Kirjassa oli myös lyhyt Eetun elämäkerta. Julkaisen nyt Eetun runonkirjan näköispainoksen ilman elämäkertatietoja. Tosin kirjan lopussa on lyhyt katsaus siitä, miten Eetu Salinin muisto elää edelleen.

Tyrmässä I kirjan voit lukea tästä.

Olen myös julkaissut vuonna 2022 kirjan Eetu. Kertomuksia työväenjohtaja Eetu Salinin elämästä. Kirja on saatavissa kirjastosta ja sen voi ostaa kustantajan Warelian verkkosivuilta tästä.

Edellinen
Edellinen

Sisällissodissa ei ole voittajia. On vain uhreja.

Seuraava
Seuraava

Selkoraamattu lienee Suomen eniten myyty selkokirja